ARCHITECTURE

DRAW

The wife had much experience at the overseas post of her business. The family had decided to settle a new residence to live with her newborn child. The plot sets at a corner of a famed tranquil residential area and the client had chosen the site for its proximity to overseas embassies. The family love outdoor lifestyles. The exterior arranges a garage for two cars and an outer storehouse while the interior sets a verdant roof balcony on the top for the wife who loves gardening.

The entrance hall of the first floor lays an earth floor with capacious storage. A symbolized stairwell receiving diffused light from the top produces spacious room in a limited volume. The second floor faces tile flooring with an island kitchen. From the large opening, verdant scenery comes in. At any position you feel the spaceless outside because the water area adjoins the roof balcony. The innovative mural storage and the loft play a significant role in realizing commodious and brief space. The massive volume shifting slightly gives a vivid rhythm in the monotonous street while securing the privacy.

DATA

Location Shimomeguro Meguro ward Tokyo
Completion 2011.11
Lot area 89.15㎡
Site area 49.30㎡
1F floor area 40.20㎡
2F floor area 49.30㎡
Total floor area 89.50㎡
Structure Timber
Scale 2F
Typology Private housing
Family structure A couple + a child
Structure engineers Masaki Shimada Architects
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction Honma Construction
Photographer Masao Nishikawa
page top