ARCHITECTURE

LATTICE

The site is located in a highly populated residential area in eastern Tokyo. The facade of the house for single residents is entirely covered with wooden louvers. In order to ensure a piloti style garage to park a large-sized car in the long and narrow lot, an RC thin rigid frame was employed. The front and back spaces are loosely connected by the see-through stairs that are located at the center. The upper floor has a stereoscopic composition via a split level with an open ceiling. Sunlight showers down from the penthouse and fills the enclosed small area, and casts deep shadows in the brutal space.

DATA

Location Taitou ward Tokyo
Completion 2013.3
Site Area 44.57㎡
Building Area 34.18㎡
1F floor area 29.09㎡
2F floor area 34.18㎡
3F floor area 34.18㎡
PH floor area 3.99㎡
Total floor area 101.44㎡
Structure RC
Scale 3F+PHF
Typology Private housing
Structure engineers Masaki Structure
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction Maekawa Construction
Photographer Masao Nishikawa
page top