ARCHITECTURE

RAY

The client is a trader of an overseas financial company and he likes rugby for a hobby. This project began with his wish to live with the wife and two children.

The two had chosen to live in a tranquil recessed site. The front street is broad and the townscape is ample with no frequent stiffness.

The approach to the building has an efficient depth and width with free atmosphere. To answer the severe condition of being surrounded by high buildings, the light was the clue to overcome the tightness. We came up with the idea that luminance intensity plays a significant role in performing as commodious space in a compact box. We thus set innovative openings to obtain various lights. The south, horizontal openings mainly receives direct sunlight regularly and provides perspective views. On the other hand, the north part sets various types of lightings to expect diffused lights, and arranges picture windows to take in the scenery of the symbolic tree.

Private rooms, a study and water area lie at the first floor, the second floor holds open void with gentle steps sliding upwards.

The 3rd floor sets two kids rooms partitioned by a glazed wall so that the two rooms are divided but gently connected.

For the temporal relax in the busy urban city life, and the mother to relax with the care to the children at anytime, the space replete with full of light.

DATA

Location Seta Setagaya ward Tokyo
Completion 2011.7
Lot area 130.11㎡
Site area 48.17㎡
1F floor area 48.17㎡
2F floor area 47.48㎡
3F floor area 26.85㎡
Total floor area 122.50㎡
Structure Steel
Scale 3F
Typology Private housing
Family structure A couple (30s) + 2 children
Structure engineers Masaki Structure Laboratory
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction Maekawa construction
Photographer Masao Nishikawa
page top