ARCHITECTURE

REF

The clients are a married couple of an editor and a real estate agent. They purchased a residential site next to a shopping center in Itabashi ward. This project started with a precept of providing luxurious space in precious time they share in their busy life.

If you look around surrounding sites, residences with humble exteriors seem noticeable thus the southern concrete wall façade of REF is rather introvert. On the other hand, top lights and windows with random openings and haphazard lights reflect back and forth in the interior part.

The contrast of monotonous façade and the unimaginable inner space makes you forget being in just a 30sqm residence. Modern appearance of a unification of concrete and walnut provides calmness and relief.

MEDIA

[SMART Interior]

[MYHOME 100 Vol.5]

[BIZ STYLE]

[metropolis]

[Memo]

[Kenchiku Chishiki]

[Jutaku Joho]

[Atarashii SUMAI no SEKKEI]

[Architect Garage]

[metropolis]

[Kodawarino Designer’s Jutaku]

[Atarashii SUMAI no SEKKEI]

DATA

Location Itabashi ward Tokyo
Location 2007年6月
Completion 69.10㎡
Site area 38.88㎡
1F Floor area 34.56㎡
2F Floor area 38.88㎡
3F Floor area 28.71㎡
Total floor area 99.00㎡
Structure RC
Scale 3F
Typology Private Housing
Family structure A couple (30s)
Structure engineers Masaki Structural Laboratory
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada architects
Zenei Shimada
Construction Maekawa Construction
Photographer Masao Nishikawa
page top