ARCHITECTURE

RIP

The plot is located favorably near from a station in a tranquil house area.

The clients in their 20s with their newborn child wished to have a residence to live happily.

This rental housing project started with elaborating their budget plan considering rental incomes. The rear part of the rental space is for the wifes studio where she can spend time on her work and the child. The studio functions as an access balcony thus it could be used also for a shop.

Recently this type of residence has been the most mainstream style of house building. For the exterior of RIP, we tempted to design upper floors plainly in order for the 1st floor to be seen as multi-use. The wall of black copper galvalume plates facing the south street represents as a fortification, while the arrangement of slit windows and hollowed windows is rhythmical.

On contrast to the monotonous exterior, if you pass through the south large opening, natural light pour into the spacious interior through the rhythmic openings.

The owner requested to design a functional and playful residence thus we were committed to creating a simple but not trend structure with the light and wind going through here and there. RIP gives us a chance to experience new style of living.

SITE RESEARCH COURSE

Agent : TRANSISTOR (Shigeru Kimura)

 

MEDIA

[LiVES]

DATA

Location Suginami ward Tokyo
Completion 2010. 8
Lot area 69.75㎡
Site area 41.13㎡
1F floor area 35.04㎡
2F floor area 41.13㎡
3F floor area 19.32㎡
Total floor area 95.49㎡
Structure Timber structure
Scale 3F
Typology Rental Housing & Private housing
Family structure A couple (20s) + a child
Structure engineers Masaki Structures Laboratory
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction Honma Construction
Photographer Masao Nishikawa
page top