ARCHITECTURE

TEPE

TEPE sits on the top of a low hill in a verdant suburban neighborhood. TEPE characterizes itself as a location-house with its façade mouth wide open. TEPE was named after Turkish term of “hill” .

The owners are the master as an IT company agent and his homemaker wife. This project initiated with the plot next to where their parents live.

Arranging the car park and approach stairs in the part of the plot facing a planned road make it accessible to the main entrance on the hill.

The view from the 1st floor is spectacular with the marvelous background of well maintained garden next door.

We took advantage of the narrow, sloping site as much as possible, transforming the problem of height gain into a defining highlight of the design. Low steps leading from dining to living room and opening onto a deck that overlooks an expansive panorama of the city give the home’s central living space a highly theatrical atmosphere. Viewed from outside, the black structure protrudes dramatically over its concrete base, making it a standout home in the neighborhood.

MEDIA

[COLLECTION asian architecture] (Swiss)

[HISE MAGAZINE] (Slovenia)

[DETAILS] (Korean)

[LiVES]

[Gendainihon no Kenhikuka 2009]

[Saikonowakate Kenchikuka 20nin]

[Neon Magazine] (France)

[competitionline] (Germany)

[The best residence back on the street]

[the house]

[SUMAI no SEKKEI WEB]

[ALL About]

[Watanabe Atsushi no Tatemono no Tanbo]The Japan Institute of Architects, 200 prominent architectures selection

DAIKIN air style contest 2009, Grand AwardNAGRADE HISE AWARDS 2009 (Slovenia)

DATA

Location Higashikurume city Tokyo
Completion 2008. 12
Lot area 215.06㎡
Site area 81.78㎡
1F floor area 70.72㎡
2F floor area 39.17㎡
Total floor area 109.89㎡
Structure Steel
Scale 2F
Typology Private housing
Family structure A couple (30s) +a child
Structure engineers Masaki Structural Laboratory
Kenta Masaki
Facility engineers Shimada Architects
Zenei Shimada
Construction TTC Construction
Planning the house
Photographer Masao Nishikawa
page top